PasseggioTáncok ElőadásokÚjdonságokTagokFotóalbumKapcsolatHasznos címek

Română Magyar English

Passeggio - Shakespeare
Passeggio - Iter in tempore
Passeggio - In Taberna
Passeggio - In Taberna
Passeggio - Fedelta d Amore Passeggio - All in a Garden Green Passeggio - A fost odata... este!
Passeggio - Piccola fantasia
Passeggio - A makrancos hölgy
Passeggio - Sok huhó semmiért
Passeggio - La Cortegiana Innamorata
Passeggio - La Cortegiana Innamorata
Passeggio


Windsori víg nők

A Windsori víg nők című előadás William Shakespeare azonos című vígjátékának a tánc, a pantomim és a mimika kifejezőerejével előadott változata. Az előadás szorosan követi a színdarab cselekmény szálait (a második előadástól kezdődően egy pletykás kocsmárosné is ismerteti az eseményeket), viszont a jelenteket 16. századi táncba burkolja, így tolmácsolja a közönség számára a szerplők közti viszonyokat, valamint a komédiára jellemző motívumokat (mint a helyzet- és a jellemkomikum, valamint a félreértések sorozata). Kicsik és nagyok egyaránt élvezhetik az előadást, hiszen a tánc nyelvén szólal meg. A zenei hátteret a Fonte di Gioia régizene együttes biztosítja.
Rendező: Kádár Elemér
Koreográfus: Juhász Csilla
Zenészek: Fonte di Gioia.
Az előadást 2014. július 12-én mutattuk be a Csíkszeredai Régizene Fesztivál keretén belül, valamint előadtuk 2015. január 18-án Kolozsváron, a Gheorghe Dima Zeneakadémia előadótermében.Iter in tempore

Az Iter in tempore előadás egy időutazás táncban és zenében, melyet egy kortárs szereplő jár be időrendben visszafelé haladva a 19. századtól a középkorig. Az útirányt a gyermekorra jellemző kiváncsiság lendíti be, majd a zene és tánc vonzóereje kalauzolják őt mind hátrébb az időben. Ez a forgatókönyv egy kísérletet arra, hogy ha félretesszük a kortárs előítéleteket, a múltba való visszatekintés ma is értékkel lehet teljes. Az utazás az időben visszafelé történik, apró lépésekkel haladva, így a különbség a jelen és a múlt között szinte észrevétlenül történik. Ennek köszönhetően az idő két véglete közt (jelen és középkor) nem érezni semmilyen törést, hanem az idő folytonosságát. Az előadást a korhű jelmezek sokasága színesíti, a kiválasztott táncok pedig egy élő történelemóra részei lehetnek, melyekkel sokkal könnyebben felkelthetjük a tanulók figyelmét a történelem szeretete iránt.
Rendező: Kocsis Tünde
Koreográfus: Juhász Csilla
Zenészek: Codex Ensemble, Musica Historica.
Videó: Szekelyhon.ro.


Modus vivendi

A reneszánsz tánc a harmónia, a jókedv, az erények, az optimizmus, a jó emberi kapcsolatok és örömök – egyben a reneszánsz világszemlélet – kifejezője. A világ és az élet viszont nem ilyen egyoldalúan pozitív, minden korban megjelennek az emberekben a bűnök: többek közt az irigység, a bujaság, a harag, a jóra való restség, a büszkeség, a torkosság, a fösvénység stb.
Az előadás humorosan a mindenkori Jónak és Rossznak örökös küzdelmét mutatja be. E két szimbolikus szereplő harcának eredménye a hétköznapi embereken csattan, akik hol kedvesek egymással és táncra kelnek, hol bűnös hajlamok uralkodnak el rajtuk és közöttük. Ekképpen az előadás korhű jelmezben hét reneszánsz táncot, és a hét főbűnt mutatja be.
Rendező: Kocsis Tünde
Koreográfus: Juhász Csilla
Zenészek: Florişca Levente (ütős hangszerek, gitár), Kelemen Gábor (hegedű), Jakabffy Kristóf (cselló).
Az előadást 2012. február 2-án mutattuk be Kolozsváron a János Zsigmond Unitárius Kollégium dísztermében.
Fotók: Passeggio - Modus vivendi
Videó: RTV: Modus vivendi - a Passeggio reneszánsz táncegyüttes legújabb produkciója


In Taberna

Egy igazi középkori hangulatú táncmulatság a Passeggio együttes bemutatásában. Zene: Arany Zoltán: Az utolsó trubadúr. A táncjáték egy középkori kocsma hangulatát idézi. Van benne jókedvtől, mulatozástól kezdve kocsmai verekedésig minden.
Koreográfia:
Juhász Csilla.
Az előadásra a Kolozsvári Magyar Napok keretén belül augusztus 19-én, a Bonchidai Kastélynapok keretén belül 27-én, illetve Déván az V. Reneszánsz kastélyfesztivál keretén belül szeptember 25-én került sor.
Fotók: Passeggio - In Taberna
Sajtó: Szabadság


Fedelta d'Amore

A szerelmi hűség címet viselő táncelőadás páros táncokból összeállított válogatás. A páros táncok kiemelt helyet kaptak ebben a korban, mivel alkalmat nyújtott egy bimbózó szerelem kivirágoztatásához.
Koreográfia: Juhász Csilla
Zenészek: Oláh Mátyás (cselló), Florişca Levente (ütős hangszerek), Kelemen Gábor (hegedű).
Az előadásra Kolozsváron május 12-én az Apáczai-napok keretén belül, 26-án a Tisztek Házában, június 4-én a Mátyás utcában az Ünnepi Könyvhét alkalmából, illetve Gyulafehérváron május 18-án a Történeti tartószerkezetek nemzetközi konferenciasorozat keretén belül, illetve Déván az V. Reneszánsz kastélyfesztivál keretén belül szeptember 25-én került sor.
Fotók: Passeggio - Fedelta d'Amore
Videó: Passeggio - Step Stately


All in a Garden Green

Egy előadás, melyben a 17–18. századi táncok zenéje rockosított formában szólal meg. A régi táncok modern és kreatív megközelítését tükrözi az előadás..
Koreográfia: Juhász Csilla
Zenészek: Petri Gergő (szólógitár), Turi Gábor (ütős hangszerek), Florişca Levente (ritmikus gitár).
Az előadást az Apáczai Napok keretén belül mutattuk be Kolozsváron, 2011. május 13-án.
Fotók: Passeggio - All in a Garden GreenEgyszer volt… MOST VAN!
Reneszánsz táncelőadás kortársaknak

Az előadásban kortárs szemmel közelítjük meg a reneszánsz táncokat, megcélozva és közelebb hozva azt a mai közönség számára. Váratlan eseményekkel, sokszor komikus jelenetekkel van fűszerezve. Az előadás kontrasztot állít a régmúlt világa és a jelen közt. Ez a jelmezek, hangzás, életvitel szintjén, ugyanakkor a tánclépések, a környezet és világszemlélet szintjén egyaránt megnyilvánul. Bár a két világ nagyon különböző, mégis van átfedés, a köztük levő távolság nem áthidalhatatlan.
Koreográfia: Juhász Csilla
Az előadást 2010. december 13-án mutattuk be Kolozsváron a Tisztek Házában.
Fotók: Passeggio - Egyszer volt… MOST VAN!
Videó: Passeggio - Saltarello


Piccola fantasia

Reneszánsz táncelőadás eredeti koreográfiák szerint. A tánc, a jelmezek, a zene, a mimika, a humor vonzó művészi kollázst alkotnak. Koreográfus: Juhász Csilla
Zenei vezető: Ványolós Orsolya
Zenészek: Csata István (viola da gamba), Jakab Renáta (hegedű), Jakabffy Kristóf (ütőhangszerek), Kelemen Gábor (hegedű), Oláh Mátyás (cselló), Gabriel Şorban (ütőhangszerek), Ványolós Orsolya (furulyák).
Az előadás premierjére Csíkszeredában 2009. július 19-én került sor, a Csíki Játékszínben, a Régizene Fesztivál keretén belül, majd újabb bemutatására Kolozsváron, a Ghe. Dima Zeneakadémián, a Régi Művészetek Napjai keretén belül került sor.

Ahogy tetszik?

Shakespeare három vígjátékából, sorrendben A makrancos hölgyből, a Szentivánéji álomból és a Sok hűhó semmiért című darabjaiból adtak elő egy-egy részletet, a színművek jellemző részleteiből, három szerelmespár civódását és kibékülését. Kata és Petruchio, Titánia és Oberon (és Zuboly), illetve Hero és Claudio szépen koreografált, érzékletes jelenetekben elevenedtek fel. Mindeközben a Flauto Dolce korabeli (XVI–XVII. századi németalföldi, angol, olasz, francia) dallamokkal kísérte a táncosokat, akik míves ruháikban elfeledtették a múló időt. A három részletet egy-egy szonett váltotta (15, 25, 36, 41.), amelyeket Naphegyi Béla olvasott fel. A spinét hangolása a koncert elején kissé hosszúra sikerült ugyan, de ellensúlyozta ezt Fülöp Mária érzékeny, szép játéka.
Shakespeare után bor és tánc következett. Az előadás végeztével a szervezők meghívtak minden vendéget egy-egy pohár borra, amely mellé süteményt is kínáltak fel. A rövid szünet után pedig reneszánsz táncház következett, amelyet a Passamezzo Historikus Együttes tagjai tartottak, változatlanul a Flauto Dolce muzsikált. (Cs. Szabó András – Fesztiválnapló, 2008)
Koregráfus: Juhász Csilla
Rendező: Gombár Annamária
Zenészek: Flauto Dolce (Majó Zoltán – művészeti vezető, Szabó Mária, Tóth Ágnes) és meghívottaik: Mihaela Maxim – szoprán, Naphegyi Béla – basszus, Erich Türk, Fülöp Mária – csembaló.
Ezt az előadást az együttes a Csíkszeredai Régizene-fesztiválon (2008. július 13., Mikó vár udvara) és Kolozsváron a Régi Művészetek Napjai keretén belül (2009. május 23., Tranzit Ház) mutatta be.


La Cortegiana Innamorata

A commedia dell’arte elemeket tartalmazó történet mesélője egy világjárt ember, egy költő, aki jártas a szerelem dolgaiban. Ő mesél el egy történetet egy gazdag nemes udvarából, egy udvarhölgy szerelmi történetét. Camilát, a szép udvarhölgyet az öreg, de gazdag Polidoro tartja el, aki bált szervez szépséges szerelmének. Az összegyűlt vendégsereg közt találjuk a commedia dell’arte tipikus figurái közül Pantalonét, aki szintén egy idősebb, zsugori kereskedő. Nagyon öreg, beteg, mindig panaszkodik, sántít, tüdőbaja van. Ugyanekkor beképzelt, öntelt szoknyavadász, ám őt is az orránál fogva vezetik. További szereplők a spanyol lovag és az udvarhölgyek (Camila barátnői). Pantalone és a spanyol lovag maguk is próbálnak a szép Camila kegyeibe férkőzni és lesik az alkalmat, amikor kettesben maradhatnak az udvarhölggyel. Zanni, Pantalone szolgálója segítségével hamis meghívót adnak át Polidorónak, aki a királyi udvarba siet. Camila és Polidoro drámai búcsút vesz, de amint az öreg kiteszi a lábát, a szépség kacérkodni kezd a meghívott nemes urakkal…Koreográfia: Juhász Csilla
Rendező: Gombár Annamária
Zenészek: Szabó Mária (művészeti vezető, blockflőte), Tóth Ágnes (blockflőte, ütős hangszerek), János-Jakab Renáta (hegedű), Oláh Mátyás (cselló), Péter Csaba (gitár), Becze Judit (ének, szoprán), Kiss Lehel (ének, tenor, ütős hangszerek), Wilhelm Schmidts (ének, basszus, csembaló).
Az előadást bemutattuk Kolozsváron, a Tranzit Házban 2007. július 5-én, 2008. január 12-én pedig a Gh. Dima Zeneakadémián, Csíkszeredában, a Csíki Játékszínben 2007. július 19-én, a régizene fesztivál keretén belül, valamint 2007. július 28-án Segesváron, a Várkerületben, a Középkori fesztivál keretén belül.
Az eloadásról készült videókollázst megtekinthetik itt: Passeggio - La Cortegiana Innamorata (Intro)Mini-előadások
A nagy és tematikus előadások mellett, a felkérésektől függően a Passaeggio számtalan kisebb táncelőadást, táncbemutatót tartott az alkalomtól és az igénytől függően kisebb vagy nagyobb létszámban.


Historikus táncház
A Passeggio időszakosan tanítással egybekötött táncházakat szervez, amire minden érdeklődőt várnak és hívnak, illetve táncházat tart a különböző rendezvények szervezői kérésére zárt vagy nyílt körű rendezvények alkalmából is. Ezekre leggyakrabban a bemutatott előadás után tartanak igényt a szervezők.

∗Megjegyzés: Passeggio táncegyüttes 2009 januárjában önállósult, kiválva a Passamezzo Historikus Együttesből. Így a 2009 előtti előadások a Passamezzo Historikus Együttes név alatt kerültek bemutatásra.

Passeggio | Táncok | Előadások | Újdonságok | Tagok | Fotóalbum | Kapcsolat | Hasznos címek