PasseggioTáncok ElőadásokÚjdonságokTagokFotóalbumKapcsolatHasznos címek

Română Magyar EnglishThoinot Arbeau (1519-1595) - Révérence
Fabritio Caroso (1526/1535 - 1605/1620)
Kellom Tomlinson - Single dance (1735)


“A tánc a lélek rejtett nyelve. (…) A tánc a test éneke. Az örömé s
a fájdalomé.”
(Martha Graham)A tánc lehetőséget nyújt belső érzéseink kifejezésére, viszont a régi korok táncait figyelve ráeszmélünk, hogy a tánc ugyanakkor társadalmi valóságot is kifejez, valamint rámutat különböző korok szokásaira. A mi feladatunk mindössze annyi, hogy megtanuljuk ezeket látni.
A táncokat nem érdemes a környezetükből kiragadni, vagy elvonatkoztatni a jelmezektől és attól a korszaktól, amelyekben ezeket táncolták.
Kolozsvár számos 13–19. századi építészeti kincse és műemléke városunk gazdag kulturális örökségét tükrözi. Egy ennyire gazdag település szükségszerűen azt a vágyat keltette bennünk, hogy idézzük fel a régmúlt századok jellegzetes hangulatát, a nagyközönséget is célzó különböző tevékenységek révén.
És mivel a történelmi adatok által előtérbe kerülő politikai események és háborúk mögött egy varázslatos, kevésbé ismert világ húzódik, együttesünk elsősorban az európai és hazai történeti zenére, táncokra, viseletre, gasztronómiára, illetve szabadidős tevékenységekre összpontosítja figyelmét (főként Olaszország, Franciaország, Anglia, Spanyolország és Erdély területére vonatkozóan).
Minden tevékenységünkben igyekszünk korhűek maradni – a zene, a tánclépések, a koreográfiák, az általunk készített jelmezek mind korabeli forrásokon alapszanak.
Ezen túlmenően együttesünk egyes tagjai részt vettek továbbképző tanfolyamokon Kovács Gábor (Budapest), Széll Rita (Sopron, Régi Zenei Napok), François Denieau és Bérengère Bodénan (Bukarest és Kolozsvár, Sablé-sur-Sarthe Nemzetközi Régizene és Tánc Akadémia) koreográfusok vezetésével, illetve különböző projekteken belül közreműködtek Mary Collins (a londoni Royal College of Music tagja) táncossal és koreográfussal.

A továbbiakban századokra lebontva ismertetjük az általunk táncolt a történeti táncokat és koreográfiákat.

Passeggio | Táncok | Előadások | Újdonságok | Tagok | Fotóalbum | Kapcsolat | Hasznos címek